Историја уметности

16
 
Апр
 
2018
ПЕТА ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА МУЗЕОЛОГИЈЕ И ХЕРИТОЛОГИЈЕ, СЕСИЈА 2

Друга сесија Пете годишње конференције музеологије и херитологије, која ће се одржати 19.04.2018, у 11 часова, у Свечаној сали „Драгослав Срејовић,“ као тему има Филмско памћење, филмско баштињење, баштињења филма. Намера нам је да укажемо на филмско памћење као облик тоталне музеализације, филмско баштињење и филмску (визуелну) рецепцију баштињења. Излагања, у склопу којих ће докторанткиње Мина Лукић и Мина Ђукић изнети своја истраживања, покушавају да разреше део питања о бележењу филмом као продуженој употреби медија; о продуженој употреби (покренуте) слике; као и да ли постоји "неупотребљива" слика.
Овом приликом придружиће нам се и професор емеритус Влатко Гилић, са којим ће разговарати проф. др Слободан Мијушковић. Наиме, два филма у опусу овог аутора, Моћ и Љубав, настају исте, 1972. године и у филмографској типологији се воде као пандани. У сећању аутора завршекат првог је изазвао узнемирење које је условило да се у истој години реализује снимање другог, а пре свега, како би се повратила духовна равнотежа аутора. О темељним побудама за настанак филмског дела, улози друштвене климе у реализацији и животу филмова, као и данашњем разумевању питања којим се бавио наш гост, разговараће се, углавном, на примерима наведених филмова. Влатко Гилић, рођен 01.01.1935, филмски је редитељ из Београда. Дипломирао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, а професор је Универзитета у Новом Саду, Катедре за режију Академије уметности. За своје дугометражне и краткометражне игране филмове, за које пише и сценарија, добија велики број награда и признања на националним и многим међународним филмским фестивалима. Музеј модерне уметности у Њујорку чува у фонду три његова филма.

Програм
секретар сесије: Милица Томић, студент дипломац

11.00 проф. др Драган Булатовић, отварање конференције
11.15 Мина Ђукић, докторанд музеологије и херитологије, Како се сећамо филмског памћења?
11.35 МА Мина Лукић, докторанд музеологије и херитологије, асистент Филозофског факултета Универзитета у Приштини, Трансмедијално баштињење фикционалних светова
12.00 Пауза
12.15 Разговор с поводом: професор емеритус Влатко Гилић. Госта представља и разговор води проф. др Слободан Мијушковић
13.30 Пауза
14.00 – 14.45 Радионица за студенте и младе истраживаче на тему конференције.
Радионицу воде Мина Ђукић и МА Мина Лукић.


↑↑↑