Мобилност - Искуства - Филозофија

Мобилност - искуства студената психологије

Име и презиме: Марко Коњовић
E-пошта: marko.konjovic@gmail.com

Студијска група: Филозофија
Статус: основне студије, IV година

Период мобилности: август 2010 – мај 2011.
Програм: USAID – Forecast Exchange Programe
Универзитет: University of Missouri – Columbia, Колумбија, Мизури, САД

Размишљајући о свом искуству размене студената након завршетка програма, увидео сам да се већина мојих очекивања због којих сам се и одлучио на програм размене студената остварила. Читајући искуства колега који су такође преко истог или неког другог програма боравили на универзитету у иностранству, чини ми се да смо сви имали исте или врло сличне мотиве који су утицали на нашу одлуку на мобилност.

Један од разлога који је вероватно највише и утицао на моју одлуку да једну школску годину проведем у САД-у јесте стицање нових искустава. Заиста, искуства су крајње разнолика и свако је подједнако вредно. Мислим да размене студената омогућују да студент искуси не само другачији систем образовања и извођења наставе, већ и да упозна културу и начин живота једне друге нације путем личног искуства. Као студенту филозофије било ми је врло интересантно да предавања слушам у врло малим групама студената и да у разним дискусијама чујем како један Американац, Британац, Јужноафриканац, Индијац или Кинез размишља о филозофским темама, али и како неко ко нема формално образовање из филозофије дискутује на поједине теме. Посебно ме је одушевио присан и крајње пријатељски однос професора и студената, као и радозналост самих професора и студената да чују о земљи о којој већина или има негативну слику или о којој не зна ништа. Тиме ми се пружила прилика не само да ја научим о другим културама и народима, већ и да научим некога о нашој култури.

Такође, овај програм размене студената омогућио ми је да заиста упознам „праву“ Америку, било кроз живот у кампусу, што је свакако искуство јединствено за америчке колеџе, било кроз путовања по Америци.

Свакако бих препоручио програме мобилности студената, било програме по Европи или Америци. Иако се на моменте чини тешко (пријављивање за програм, сам одлазак и боравак у непознатој средини без ослонца породице и пријатеља, па можда некима и несигурност у језичке способности и сл.), мислим да је одлазак на студије у иностранство јединствено искуство које надилази све потешкоће које се сусрећу на путу. Мислим да је програм мобилности такође сјајна прилика да упознате сами себе, ниво своје зрелости, прилагодљивости, толеранције, као и прилика за осамостаљење и увиђање да се велики број жеља и хтења може остварити уз одговарајући напор.

↑↑↑