Мобилност - Водич

ВОДИЧ ЗА МОБИЛНОСТ

Водич за мобилност настао је у намери да вам олакша процес мобилности, односно реализацију дела студијског програма на неком другом факултету. Како будемо стицали нова искуства у мобилности, овај водич ће се мењати, а и све ваше сугестије о информацијама које треба додати су добродошле. У водичу, наведена су нека питања о којима треба да размислите уколико желите да будете мобилни. Такође, предложен је редослед корака које треба да пређете уколико желите да будете мобилни.

1. Да ли сте спремни да будете мобилни?
Наиме, иако Факултет подржава мобилност, само ви можете да процените да ли сте спремни да потпуно промените животно окружење и да у новим условима, на страном језику, слушате и полажете испите. Брижљива анализа спремности ће вам истовремено помоћи да донесете одлуку у којој средини да студирате и у ком периоду.

Пример: студенткиња која перфектно говори француски, али никада није била у иностранству, определила се да оде у Словенију иако је са лакоћом могла да оде у Француску. Кроз разговор, рекла ми је, да осећа изузетну нелагоду да по први пут живи ван куће а до то буде, потпуно нова средина и култура, без обзира што за њу не постоји језичка баријера. Док читате овај пример, размислите да ли се слажете са њеном одлуком или бисте поступили другачије?

2. У ком периоду треба бити мобилан?
Наш Правилник о мобилности дозвољава да будете мобилни током читавог периода студија, осим у првом и осмом семестру, а максимална дужина мобилности је два семестра. Одлука о томе када ћете бити мобилни је само ваша и треба да буде заснована на процени шта сматрате да је за вас најбоље. Показало се да је највећи број студената мобилан у трећој години. Сасвим сигурно може бити од велике користи да мобилни будете када већ имате и више искуства и самопоуздања, али то не значи да се неки студент прве или друге године не осећа спремним.

Пример: један студент, дошао је да се распита о процедури мобилности у тренутку кад је био у првом семестру. Покушала сам да га „одговорим“, односно да укажем на то да је можда прерано и да би требало да, што се тиче и знања и искуства, буде боље припремљен. Међутим, рекао ми је да ако буде чекао, београдска средина биће му толико позната и блиска да можда неће имати воље да мења устаљене навике које сад још увек нема. Такође, додао је да је још од периода средње школе много самостално путовао и да познаје многе студенте на Факултету на који жели да иде. Док читате овај пример, резмислите да ли је требало да наставим да га одговарам?

3. Како да будете мобилни?
Данас постоји велик број стипендија које вам омогућују мобилност и треба да се упознате са свим програмима који постоје. Пажљиво проучите сајтове које смо понудили у одељку Корисни линкови, а редовно проверавајте новости у рубрици Међународна сарадња - Конкурси (www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi), на којој се објављују позиви за пријављивање за програме за размену студената и конкурси за међународне стипендије, као и сајт канцеларије Темпуса у Београду (www.tempus.ac.rs), где се појављују информације о програмима који су отворени за студенте из Србије. Тренутно су међу најчешће коришћеним стипендије програма Basileus (www.basileus.ugent.be/index.asp) и Join-EU see (www.joineusee.eu). У сваком програму је наведено на које универзитете можете да одете кроз одређени програм, а први корак је избор универзитета за који ћете конкурисати.

4. Који универзитет да изаберете?
Већина стипендија је отворена за све области студија али немају сви универзитети све студијске програме. Нпр. ако разматрате програм Басилеус, прво ћете проверити на којем од осам понуђених универзитета постоји ваш студијски програм. Такође, веома је битно проверити на ком језику се одвија студијски програм, уз напомену да многи факултети немају наставу на енглеском језику. Препоручујем да не покушавате да се пријавите за одлазак у Рим уколико је програм на италијанском а ви га не знате. Овакав избор одмах би довео до тога да вас универзитет-домаћин не разматра као кандидата.
Када се определите за одређени факултет, потребно је да проверите које курсеве је могуће слушати у периоду у којем желите да будете мобилни. Иако није обавезно, препоручујем да особу за контакт на датом факултету питате да ли је курсеве за које се определите могуће слушати у одређеном семестру (ако те информације нема на њиховом сајту). Осим што овим прелиминарним контактом добијате важну информацију, успостављање комуникације са конкретном особом може вам даље помоћи увек када вам треба нека информација са факултета-домаћина.

5. Које курсеве да изаберете?
Прелиминарну листу онога што желите да слушате и полажете направите на основу ваших интересовања, водећи рачуна о томе да је максимални дозвољен период мобилности два семестра, односно, да је максимални број бодова који вам може бити признат као део студијског програма на нашем факултету 60 бодова. Када избарете жељени факултет и прелиминарну листу предмета, време је да контактирате ЕСПБ коодинатора на вашем одељењу. Вашем коодинатору треба да припремите листу предмета које желите да слушате, као и њихове силабусе. Координатор ће размотрити ваш предлог, и уколико га прихвати, улазите у завршну фазу припреме за конкурисање за неки од програма мобилности.

6. Чему служи Уговор о студирању?
Када је ваш одељенски коодинатор дао сагласност да слушате и полажете одређене испите, потписује се Уговор о студирању (у неким програмима, Уговор се потписује тек када добијете стипендију). У овај уговoр улазе називи предмета и њихова вредност изражена у ЕСПБ бодовима и потписују га студент, одељенски ЕСПБ координатор и факултетски ЕСПБ коодинатор. За студента, овај уговор значи да ће му се по повратку са периода мобилности, уколико положи предвиђене испите, сви бодови признати као део студијског програма који похађа на Филозофском факултету.

↑↑↑