Vesti i događaji

15
 
Нов
 
2019
60 година студија социологије на Филозофском факултету: трибина Жене у времену успона деснице

У оквиру прославе 60 година студија социологије на Филозофском факултету реализује се циклус тематских трибина, а претпоследња трибина у низу је Жене у времену успона деснице, која ће се одржати у уторак, 19. новембра од 19 часова у Клубу студената Филозофског факултета.

Тенденција јачања деснице данас већ дуже време је предмет интересовања социолога и политиколога, уз запажање да је удео жена у десничарским покретима још увек недовољно истражен, те је њихов утицај на јачање и обликовање десничарских политика нејасан и невидљив. Један од парадокса јачања деснице очитује се кроз то што су феминистичке политике, односно, политике родне равноправности, увеле у сферу политичког живота жене као равноправне актере и стакехолдере, да би се последично показало да многе од њих заправо заступају десничарске политике и кроз то промовишу ограничење већ достигнутих права жена. Овом трибином настојимо да укажемо на жене као политичке актерке и жене као политички ресурс странака у времену друштвеног превирања, имајући у виду да су нарочито данас могућа веома различита политичка груписања привидно опозиционих парламентарних снага - коалиције које заједно представљају нетранспарентно, некохерентно идеолошко и прагматично-политичко поље одвојено од гласачког тела и круцијалних егзистенцијалних питања која одређују друштвени положај различитих категорија у друштву, при чему се привидне, наоко радикалне разлике између понуђених политичких избора неретко своде на демагошке дистинкције.

На трибини ћемо говорити о женама у времену успона деснице из перспективе прошлости (Дубравка Стојановић), садашњости (Селена Радовић и Нада Секулић) и потенцијалне дистопијске будућности за жене, састављене од фрагмената садашњих друштава (Ања Илић).


↑↑↑