Етнологија и антропологија

Одељењске вести
16
 
Мар
 
2018

Институт за антику и класично наслеђе и Одељење за класичне науке имају задовољство да вас обавесте о предстојећим предавањима проф. др Стефани Вест (Универзитет у Оксфорду)

Odyssean Alternatives
петак, 23. март у 13.00, малa салa САНУ

The dilemma of the "source-citations"; Herodotean scholarship at a cross-roads
понедељак, 26. март у 13.00, свечана сала "Драгослав Срејовић", Филозофски факултет


16
 
Мар
 
2018

Институт за антику и класично наслеђе и Одељење за класичне науке имају задовољство да вас обавесте о предстојећем гостовању предавача др Атанасиоса Вергадоса (Универзитет у Њукаслу).

Хесиод, Теогонијa 337-506, радионица
уторак, 20. марта у 10.00, учионицa СтКЛ1

Hesiod and Xenophanes, предавање
среда, 21. марта у 11.30, учионицa СтКЛ1

Hesiod and Early Mythography, предавање
четвртак, 22. марта у 11.30, учионицa СтКЛ114
 
Мар
 
2018

Центар за промоцију науке вас позива да у четвртак, 15. марта 2018. године, у просторијама Научног клуба Центра за промоцију науке (Краља Петра 46), са почетком у 14 часова, присуствујете догађају "Хоризонт четвртком" на ком ће говорити Милица Голубовић Тасевска, национална контакт особа (НЦП) из Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ненад Челаревић, пројект менаџер и национални координатор пројекта PERFORM за Србију. Главна тема је положај друштвено-економских наука у програму Хоризонт 2020 и повезаност истог са PERFORM пројектом.

Обавезно је да се присуство потврди електронском пријавом на: http://prijave.cpn.rs/horizont pošto je broj mesta ograničen.

Можете се пријавити и на YouTube канал Центра за промоцију науке, и уколико нисте у могућности да присуствујете, догађај можете пратити и уживо преко линка: https://www.youtube.com/channel/UCAV9TQhg8xCgVwDYUPsS5_Q


14
 
Мар
 
2018

13
 
Мар
 
2018

Позивамо Вас на предавање које ће професор Шон Хомер са Америчког универзитета у Бугарској, одржати у уторак, 13. марта у 17 сати у Свечаној сали, на тему

Narrating Trauma: Reflections on Individual and Collective Trauma through Contemporary Balkan Cinema.

Апстракт предавања и биографска белешка о аутору налазе се у прилогу.12
 
Мар
 
2018

Прва надокнада часа из предмета Национална етнологија/антропологија - Одевање одржаће се у суботу 17. марта од 10 до 13 часова у сали 508.


12
 
Мар
 
2018

Надокнада часа из предмета Методологија етнологије и антропологије - Структурална анализа ће се одржати у петак 16. марта у 10 часова у сали 508.


12
 
Мар
 
2018

Драги љубитељи визуелне антропологије и документарног филма,

Колектив “Византроп” и Центар за Визуелну Антропологију - ВАЦ вас позива у уторак, 13. марта са почетком од 19 часова на још једну пројекцију антрополошког филма. На старој локацији, у Дорћолском народном позоришту ДЋП (Солунска 24.), поново ћемо гледати студентске антрополошке филмове након чега следи дружење уз плес и музику.
линк ка догађају: https://www.facebook.com/events/206009633313883/

>Бетонске кошнице (14:44)
Аутори: Кристина Живковић, Илија Јанковић, Марко Николић

Филм представља упоредну анализу две зграде у насељу Дорћол у центру Београда. Аутори преиспитују комшијске односе унутар зграда, као и начине ангажовања при решавању одређених проблема.

Да душа лети, да душа живи (9:43)
Аутори: Милица Карић, Бранислава Јоковић, Леа Вучић

Главна јунакиња је украјинка циркуска радница, она је годинама наступала као акробата а данас је дресерка паса. Ради у циркусу Корона који је активан на еx-yу просторима. У овом кратком филму она прица о свом зивотном путу, раду у циркусу, љубави према зивотињама и према циркуској арени. Њен ентузијазам,снага и ведрина плене и не остављају гледаоце равнодусним.

Кућа је тамо где свест није (13:00)
Аутори филма: Оливер Андреевски, Тамара Денесовска

Овај филм је сензорно етнографски пројекат, сниман у студентском дому у Скопју, у Републици Македонији. Намера овог филма је да прикаже услове и окружење у којима студенти живе. Такође, приказује на који начин су декорисане собе кроз креативност студената у Скопју.

Негде између (18:38)
Аутори филма: Нина Младеновић, Анђела Достанић, Милица Милошевић

Филм приказује разноликост, карактеристике, ставове једне српско-сиријске породице, разлике, али и сличности, између српске и сиријске културе. То је прича о породици која спаја Србију и Сирију и усваја обе културе градећи једну сопствену. Ону, која настаје у покушајима да се избрише јаз између два света којима протагонисти филма наизменично припадају. Мајка и њене ћерке причају нам о својим путовањима, размишљањима и ставовима, као и о искуствима о рату, уједно нам приближавајући и њихове свакодневне активности уз спремање традиционалног јела.


12
 
Мар
 
2018

У прилогу су резултати предиспитне обавезе из Француског језика 2.9
 
Мар
 
2018

У прилогу су резултати предиспитне обавезе из Француског језика 1.9
 
Мар
 
2018

 • пријава испита: од 05. до 18.03.2018.
 • уплата најкасније до: 15.03.2018.
 • провера услова и приговори: 19.03.2018.
 • испити: од 21. до 30.03.2018.

Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.9
 
Мар
 
2018

Секретаријат Одељења за етнологију и антропологију неће радити у петак 9.3.


8
 
Мар
 
2018

Резултати теста из предмета Енглески језик 1, одржаног 28.02.2018.


8
 
Мар
 
2018

Обавештавамо вас да је компанија ManpowerGroup покренула програм студентских стипендија под називом "Видимо таленте скривене у вама" са циљем развоја талента код студената државних универзитета на територији Републике Србије. Циљ програма је финансијска подршка 20 стипендиста различитих факултета, државних универзитета на територији Републике Србије, у распону од 100 до 200 евра месечно, првенствено усмерен на развој талента и вештина сваког појединца.

Додатне информације о конкурсу можете пронаћи на https://www.directch.com/MPGstipendije2018 и у прилогу.

Конкурс је отворен до 31.03.2018. године.

Више о томе на страни за Међународну сарадњу8
 
Мар
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се отказан час 2.3. из предмета Антропологија религије надокнадити 22.3. у учионици 508 у термину од 13:15-14:45 часова. Како се у петак 23.3. на Одељењу за етнологију и антропологију неће одржавати настава због планираног скупа "Антропологија музике", надокнада часа од 23.3. одржаће се 30.3. у учионици 508 од 09:45-11:15 часова.


7
 
Мар
 
2018

Студенти свих генерација основних и мастер студија етнологије и антропологије који намеравају да у текућој академској години (закључно са 30. септембром 2018. год.) заврше студије, требало би да предају пријаву теме завршног рада најкасније до уторка 24. априла у 14 часова. Студенти молбу предају Секретару Одељења.

Уз индекс је неопходно предати и:
1. Попуњен образац за пријаву теме (може се преузети на http://www.f.bg.ac.rs/etnologija_antropologija/informacije)
2. Образложење теме са прелиминарним списком литературе и планом рада (верзија коју је одобрио ментор)


6
 
Мар
 
2018

Обавештавају се студенти да се час из предмета Национална етнологија/антропологија - Одевање 8.3. отказује. Термин надокнаде ће бити накнадно обjaвљен.


5
 
Мар
 
2018

Поштоване колегинице и колеге,

Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду спроводи велико научно истраживање о свакодневном животу домаћинстава и појединаца у условима садашњих друштвених промена у Србији. Истраживање ће се обавити на територији целе Србије, те са задовољством позивамо све заинтересоване да се пријаве за анкетарски рад.
Пријаву је потребно послати најкасније до петка 9. марта у 12:00 часова, на адресу Института за социолошка истраживања: isi@f.bg.ac.rs

У пријави Вас молимо да наведете Ваше име и презиме, број телефона, адресу електронске поште као и градове и општине у којима можете обављати анкетирање.

Уколико имате било каквих питања, слободно нам пишите.

Срдачан поздрав,

Тим Института за социолошка истраживања


5
 
Мар
 
2018

Позивамо Вас на промоцију истраживања “Култура рађања и партнерски живот у Србији”, реализованог у току 2017. године у оквиру Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, уз логистичку и медијску подршку удружења “Центар за маме”. Почетни резултати овог истраживања презентовани су у тематском броју часописа “Лимес” (2017/2) “У сенци јавних политика: Родне политике и родно искуство” доступном на линку https://www.limesplus.rs/images/2017-2/Llimes---Rodne-politike-2-2017---za-tampu.pdf

Промоција ће бити одржана 7. марта у 18:15 у свечаној сали Филозофског факултета.

Конференција за медије биће одржана 7. марта у 11:00 у свечаној сали Филозофског факултета, уз учешће потпредседнице Владе Републике Србије Зоране Михајловић, у функцији координаторке Координационог тела за родну равноправност Републике Србије.

У промоцији ће учествовати: др Нада Секулић (координаторка истраживања, Филозофски факултет, Институт за социолошка истраживања)), др Биљана Станковић (Филозофски факултет), Дуња Полети (Филозофски факултет, Институт за социолошка истраживања) и Јована Ружичић и Јелена Братић (Центар за маме).

Истраживање се бави друштвеним положајем мајки, политичком културом жена и политичком културом спрам жена, као и јавним политикама које се односе на родитељство и родну равноправност у Србији данас. Део истраживања односи се на дискриминацију ЛГБТ особа из перспективе постојећих родних политика. Истраживање је спроведено на узорку од 1560 жена мајки у Србији укључујући и север Косова.
Темат је подељен у три дела. У првом делу под насловом “Макрополитике вс. индивидуалне праксе и преференције” обрађен је проблем колизије или неусклађености јавних политика и реалног искуства жена у Србији. Други део “Микросоцијалне праксе и односи” односи се на анализу личних животних стратегија жена у њима непосредном друштвеном окружењу. Трећи део “женско тело” чине два текста који се баве женском телесношћу - условима у породилиштима у Србији и контрацептивном и репродуктивном културом из перспективе родне равноправности. Резултати овог истраживања не указују на унапређење равноправности жена у српском друштву данас. Генерално, примања жена су знатно нижа у односу на њихове партнере, а животни баланс између приватног и јавног живота је и даље нарушен високом оптерећеношћу жена поделом послова и одговорностима у кући, у условима у којима буџет породице зависи од плаћеног рада и мушкараца и жена. У породицама се упорно одржава родна сегрегација у подели послова, а терет бриге за старе и болесне пада у целини на жене. Према више показатеља, систем вредности жена/мајки у Србији формира се данас у правцу репатријархализације, а показатељи овог истраживања упућују такође на закључак да развијање демократске политичке културе није могуће у условима општег пада животног стандарда, а још мање у оквирима јавних политика базираних на превазиђеним и националистичким моделима популационе политике. Рад на повећању животног благостања и животног баланса жена генерално се показује као основна и неопходна карика која недостаје у родним политикама у Србији данас.

Организатори скупа, др Нада М. Секулић (Филозофски факултет, Институт за социолоска истраживања) мр Јована Рузичић (оснивачица и директорка Центра за маме)


5
 
Мар
 
2018

Фестивал интернационалног студентског театра који ове године већ тринаести пут организују студенти катедре за Менаџмент и продукцију у позоришту, радију и култури, са Факултета драмских уметности, вас позива на УМРЕЖАВАЊЕ које ће се одржати за време трајања фестивала од 17. до 23. марта 2018. године, на адреси Цетињска 15. "Умрежавање" ће се одвијати по принципу speed dating-a, на ком ће студенти Универзитета у Београду и Универзитета уметности имати прилику да разговарају по пет минута о својим идејама из области културе и уметности. Сваки студент ће за сат времена упознати деветнаест особа са којима може остварити даљу сарадњу спрам заједничких интереса и креативних смерова деловања. Акценат је на идејама за развој културно-уметничког живота и понуде у Србији, развој културних потреба код деце и омладине, развој пројеката из области културне дипломатије, културног туризма, међународне сарадње, уметности и образовања. Студенти се позивају да идејно креативно искористе и примене знања из своје струке на пројекте из области културе и уметности.

Напомена: Број места је ограничен, и уважавају се само пријаве које су послате путем Google упитника: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScm6zpDdAMu6KCcvzS9tLSSMb1hQbWsU_21kptUEtlpnDXzNA/viewform

Конкурс се затвара 14. марта у поноћ.
За све недоумице обратите се на мејл: fistumrezavanje@gmail.com


2
 
Мар
 
2018

Обавештавају се студенти да се отказује час 2.3. из предмета Антропологија религије. Термин надокнаде биће накнадно објављен.


1
 
Мар
 
2018

Обавештавају се студенти да се отказује час 6.3. из предмета Национална етнологија/антропологија - Популарна култура. Термин надокнаде биће накнадно објављен.


1
 
Мар
 
2018

Од 6.03.2018. до краја семестра, настава из Енглеског језика 2 за студенте Антропологије и етнологије, Историје и Класичних наука ће се, уместо четвртком од 11.30, одржавати уторком од 11.30 до 13, у слушаоници 310.


28
 
Феб
 
2018

27
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти да се час из предмета Национална етнологија/антропологија - Одевање 1.3. отказује. Термин надокнаде ће бити накнадно обајвљен.


27
 
Феб
 
2018

Центар за развој каријере Филозофског факутета расписује конкурс за обављање праксе у Едукативном сектору, на позицији: тренер. Конкурс је отворен за студенте Филозофског факултета свих студијских група. Више детаља о условима и начину пријављивања налази се у прилогу, а рок за конкурисање је 06.03.2018.26
 
Феб
 
2018

Обавештавамо вас да је отворен ERASMUS+ конкурс за Стипендије Института за филозофска истраживања у Хановеру. Додатне информације о конкурсима можете пронаћи на страни за Међународну сарадњу26
 
Феб
 
2018

Колектив “Византроп” вас позива у среду, 28. фебруара са почетком од 19 часова на још једно филмско дешавање. У Дорћолском народном позоришту ДЋП (Солунска 24.), овога пута приказују се студентски антрополошки филмови након чега следи дружење уз плес и музику.
Колектив "Византроп" са Центром за Визуелну Антропологију - ВАЦ на почетку вечери, представиће овогодишњу радионицу етнографског филма у Београду, која ће трајати у Београду од 1-11.јула. Филмске пројекције трају од 19 до 21 час.


23
 
Феб
 
2018

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Музеју афричке уметности за студенте завршних година, мастер и докторских студија свих студијских група Филозофског факулета. Детаљи конкурса се налазе у прилогу, а рок за пријаву је 27.02.2018. Пракса ће почети 8.03.2018. Поред биографије потребно је послати и мотивационо писмо.
Пратите нас и на фејсбуку:
https://www.facebook.com/filozofskiczrk/23
 
Феб
 
2018

Министарство за европске интеграције расписује конкурс за три најбоља студентска рада у области европске интеграције и процеса приступања Републике Србије Европској унији.

Више детаља о конкурсу можете наћи у делу МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА / КОНКУРСИ: http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi23
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се поправни колоквијум из предмета Национална етнологија/ антропологија - Тело и идентитет одржати 17. марта у 12 часова у сали 508.


22
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Народна религија Срба у фебруарском испитном року се налазе у прилогу вести.


22
 
Феб
 
2018

Министарство за европске интеграције је расписало конкурс за најбоље студентске радове о ЕУ. Конкурс је отворен за студенте завршних година основних академских студија (студенти треће и четврте године), као и за студенте мастер академских студија на универзитетима у Републици Србији.

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, и радови који испуне критеријуме, биће објављени у електронском зборнику студентских радова који су пристигли на конкурс.

Рок за слање радова је 16. април 2018. године.

Све информације о конкурсу можете да пронађете на линку: http://www.mei.gov.rs/src/vesti/1289/189/335/detaljnije/raspisan-konkurs-za-studentske-radove-o-evropskoj-uniji/


21
 
Феб
 
2018

Представљање Еразмус+ стипендија за размену студената

Обавештавамо вас да ће се представљање Еразмус+ стипендија за размену студената одржати у понедељак, 26. фебруара 2018. године у 14 часова у Свечаној сали „Драгослав Срејовић“.

Током представљања планиран је и разговор са колегама који су у оквиру ERASMUS+ програма боравили на размени током претходних семестара.21
 
Феб
 
2018

У прилогу су резултати предиспитних обавеза из италијанског језика 1 и 2.21
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се уводно предавање из изборног предемета Класично наслеђе у савременој српској култури одржати у петак 23. фебруара с почетком од 15 часова у кабинету 412 на четвртом спрату.


21
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти да се отказује данашњи час из предмета Историја југословенске државе, друштва и културе.


20
 
Феб
 
2018

Тест (предиспитна обавеза) из Енглеског језика 1, за студенте Антропологије и етнологије и Историје (код Н.Влаховић), одржаће се 28.02.2018, у 13.15 у амфитеатру.


20
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се поправни колоквијум из предмета Антропологија рода и сродства одржати 10. марта у 12 часова у сали 508.


20
 
Феб
 
2018

У прилогу су спискови студената и термини одржавања вежби.


19
 
Феб
 
2018

У уторак, 20. фебруара неће бити одржане вежбе из Увода у етику. Уводно предавање почиње у 11.30.


19
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се прво предавање из предмета Антропологија етницитета одржати у четвртак 22. фебруара од 9 часова у сали 508.


19
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Антропологија материјалне културе и Национална етнологија/анторпологија - Економија и култура у фебруарском року се налазе у прилогу вести.


19
 
Феб
 
2018

Обавештавамо Вас да је Ca Foscari University of Venice послао понуду за размену студената током 2018/2019. године у оквиру билатералног споразума између Универзитета у Београду и Ca Foscari University of Venice. Споразум не предвиђа стипендије. За додатне информације о размени заинтересовани студенти се могу јавити Николи Савићу из ректората Универзитета у Београду на nikola.savic@rect.bg.ac.rs, најкасније до 20. марта. У прилогу се налазе информације о Ca Foscari University of Venice.19
 
Феб
 
2018

Обавештавамо вас да је отворен ERASMUS+ конкурс за размену у јесењем семестру на Хумболт Универзитету у Берлину. Додатне информације о конкурсима можете пронаћи на страни за Међународну сарадњу19
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Антропологија рода и сродства у фебруарском испитном року се налазе у прилогу вести.


19
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Национална етнологија/антропологија - Тело и идентитет у фебруарском испитном року се налазе у прилогу вести.


19
 
Феб
 
2018

Предавање "Ослобођење животиња" у оквиру циклуса "Морална и законска права животиња" биће одржано 27.02.2018. у 17.00 у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС) на Филозофском факултету у Београду. Предавање ће одржати Роберт Међугорац.

Биографију предавача и сиже предавања можете погледати у прилогу.


14
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти треће године који слушају предмет Политичка антропологија и заинтересовани су за једнодневну теренску праксу о покладама у Гребенцу да би требало да се јаве проф. Слободану Наумовићу на мејл адресу: politicka.antropologija.ffbgd@gmail.com

Полазак је 19. фебруара у 8 часова испред факултета, а повратак истог дана у вечерњим часовима. Настава из предмета Политичка антропологија се, сходно томе, тог дана неће одржати.


14
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Национална етнологија/антропологија - Невербална комуникација у фебруарском испитном року се налазе у прилогу вести.


14
 
Феб
 
2018

Обавештавамо вас да је отворен Erasmus+ конкурс за летњу школу на Radboud University. Додатне информације о конкурсима можете пронаћи на страни за Међународну сарадњу14
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенткиње и студенти да ће се упис коначних оцена у фебруарском испитном року за предмете Антропологија материјалне културе и Национална етнологија-антропологија - Економија и култура, одржати у уторак, 20. фебруара од 14 до 15:30 часова, у кабинету 662. Резултати писменог испита биће постављени на сајт Факултета у понедељак, 19. фебруара.


14
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Национална етнологија/анторпологија - Религија у фебруарском испитном року се налазе у прилогу вести.


14
 
Феб
 
2018

Колектив "Византроп" и Дорћолско народно позориште - ДЋП настављају традицију филмских пројекција и у фебруару. Позивамо вас да 16. фебруара присуствујете новој филмској вечери са почетком у 19 часова у Дорћолском народном позоришту (Солунска 24).

На репертоару је филм - етнографски класик "Хроника једног лета" редитеља антрополога Жана Руша и социолога Едгара Морена. Њихова колаборација на овом филм пројекту улази у домен експерименталног филма који трага за истином, у синтетизацији метода провокације, ауторских рефлексија и преиспитивања филмских могућности, што их чини пионирима филмског поступка "Цинема верите" у Француској шездесетих година прошлог века.


13
 
Феб
 
2018

У прилогу се налази распоред полагања предиспитних обавеза из предмета Француски језик 1 и Француски језик 2 за студенте свих одељења Факултета.13
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Антропологија етницитета и Национална етнологија/антропологија - Култура и насиље у фебруарском испитном року се налазе у прилогу вести.


12
 
Феб
 
2018

Расписан је конкурс за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената за 2017. годину. Више о томе у прилогу вести.12
 
Феб
 
2018

У прилогу су резултати испита.


12
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Национална етнологија/антропологија – одевање и Национална етнологија - одевање у фебруарском испитном року се налазе у прилогу вести. Упис оцена биће у уторак, 13. фебруара у 13:30 часова (кабинет 664).


12
 
Феб
 
2018

Резултати испита из предмета Материјална култура Србије у фебруарском року се налазе у прилогу вести. Упис оцена биће у уторак, 13. фебруара у 13:30 часова (кабинет 664).


9
 
Феб
 
2018

Упис постапсолвената у пролећни семестар школске 2017/2018. године обавиће се од 19.02. до 23.02.2018. године.

Приликом уписа студенти подносе:

индекс
уплатницу са износом од 4950,00 динара на жиро рачун Факултета 840-1614666-19 са позивом на број 97 50113.8
 
Феб
 
2018

Обавештавају се студенти да се испит из предмета Национална етнологија и антропологија - Невербална комуникација помера за среду, 14.2. у 12 часова у сали 508.


2
 
Феб
 
2018

Нови конкурси за размену у оквиру ЕРАСМУС+ програма - додатне информације о конкурсима можете пронаћи на страни за Међународну сарадњу2
 
Феб
 
2018

Програми интензивних тронедељних летњих курсева из области грчке књижевности за студенте класичних наука, филозофије, историје и сродних дисциплина могу се наћи на http://www.greekstudiesonsite.com/programs.


31
 
Јан
 
2018

Резултати испита из предмета Народна религија Срба у јануарском испитном року се налазе у прилогу вести. Упис оцена ће се одржати у четвртак 1. фебруара у 12 часова у кабинету 581.


30
 
Јан
 
2018

CIVIL SOCIETY SCHOLAR AWARDS, Београдска отворена школа у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво расписује КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА у оквиру Програма подршке намењеног докторантима, члановима академске заједнице и запосленима на високошколским установама (Civil Society Scholar Awards - CSSA) за школску 2018-2019. годину. Додатне информације о конкурсима за доделу стипендија можете пронаћи на страни за Међународну сарадњу30
 
Јан
 
2018

Упис оцена из предмета Методологија етнологије и антропологије и Национална етнологија/антропологија - Идентитет и сазнање у фебруарском испитном року ће се одржати 8.2. у 12 часова, кабинет 582.


30
 
Јан
 
2018

Једанаеста зимска радионица "Јеврејска уметност и традиција" одржаће се од 05. до 10. фебруара 2018. године, у организацији Одељења за историју уметности и Центра за студије јеврејске уметности и културе на Филозофском факултету у Београду. Више о томе можете наћи на страници за Међународну сарадњу26
 
Јан
 
2018

Резултати испита из предмета Национална етнологија/анторпологија - Религија у јануарском року се налазе у прилогу вести.


26
 
Јан
 
2018

Драги љубитељи антрополошког и документарног филма,

Колектив "Византроп" вас позива на трећу пројекцију филма у оквиру серије "Антрополошки филм" у Дорћолском народном позоришту - ДЋП, 29. јануара (понедељак) са почетком од 19 часова. Биће приказан биографски документарни филм "Со Земље" славног немачког редитеља Вима Вендерса који приказује пројекат бразилског фотографа, који је био сведок великих догађаја у нашој историји - интернационалних конфликата, глади и егзодуса. Упушта се у истраживање нетакнутих територија, дивље флоре и фауне, грандиозних пејзажа, а његове црно-беле фотографије истичу како су околина и људи експлоатисани да би се повећао профит на глобалном економском тржишту. Након филма, колектив "Византроп" приређује и забавни програм.

Више информација на: https://www.facebook.com/events/1784881491813422/


25
 
Јан
 
2018

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре које ће бити одржано у понедељак 5. фебруара у 12 часова у сали 508.

Ђунђи Коизуми, професор емеритус Универзитета у Осаки и генерални секратар Међународне уније антрополошких и етнолошких наука (IUAES), одржаће предавање под насловом: "Формирање Светске антрополошке уније (WAU): Могућности и изазови у доба сједињавања међународних савета друштвених и природних наука".

Уводна реч: проф. др Весна Вучинић


24
 
Јан
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се уводно предавање из изборног предемета Класично наслеђе у савременој српској култури одржати у петак 23. фебруара с почетком од 15 часова у кабинету 412.


24
 
Јан
 
2018

Четврто предавање "Морална права не-људских животиња у хеленској филозофији" у оквиру циклуса "Морална и законска права животиња" биће одржано 30. јануара 2018. године у 17.00 у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС) на Филозофском факултету у Београду. Предавање ће одржати Маја Вучковић, мастер филозоф.


23
 
Јан
 
2018

У прилогу су резултати испита. Унос оцена је у уторак, 30. јануара у 10 сати у кабинету 357.


23
 
Јан
 
2018

Резултати испита из предмета Антропологија етницитета и Национална етнологија/антропологија - Култура и насиље у јануарском испитном року се налазе у прилогу вести.


23
 
Јан
 
2018

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Центру за истраживање јавних политика, за студенте социологије, психологије и антропологије. Позиција сарадника у истраживачким пројектима отворена је за студенте завршних година студија и дипломце. Рок за пријаву је 31.01.2018.

Опширније о актуелним праксама - линк:https://www.facebook.com/filozofskiczrk/23
 
Јан
 
2018

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Центру за истраживање јавних политика, за студенте социологије, психологије и антропологије. Позиција истраживача отворена је за студенте мастер и докторских студија. Остале детаље можете видети у прилозима. Рок за пријаву је 31.01.2018.

Опширније о актуелним праксама - линк:https://www.facebook.com/filozofskiczrk/

23
 
Јан
 
2018

 • пријава испита: од 22. до 31.01.2018.
 • уплата најкасније до: 25.01.2018.
 • провера услова и приговори: 01.02.2018.
 • испити: од 05. до 13.02.2018.

Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.22
 
Јан
 
2018

Резултати испита из предмета Национална етнологија/антропологија – Одевање и Национална етнологија - Одевање у јануарском испитном року се налазе у прилогу вести.


22
 
Јан
 
2018

Резултати испита из предмета Материјална култура Србије у јануарском испитном року се налазе у прилогу вести.


19
 
Јан
 
2018

Резултати испита из предмета Антропологија материјалне културе и Национална етнологија/анторпологија - Економија и култура у јануарском испитном року се налазе у прилогу вести.


18
 
Јан
 
2018

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Центру за биоетичке студије за студенте свих студијских група Филозофског факулета. Детаљи конкурса се налазе у прилогу, а рок за пријаву је 26.01.2018. Пракса ће почети средином фебруара.15
 
Јан
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се испит из предмета Национална етнологија/антропологија - Тело и идентитет одржати 16.01. од 12 часова у кабинету 583.


15
 
Јан
 
2018

Обавештавају се студенти да ће се упис оцена из предмета Методологија етнологије и антропологије и Национална етнологија/антропологија - Идентитет и сазнање у јануарском и фебруарском испитном року одржати у терминима:

јануар: 17.01. у 12 часова, кабинет 582

фебруар: 07.02. у 12 часова, кабинет 582


12
 
Јан
 
2018

Предиспитна обавеза (тест) из предмета Енглески језик 1, за студенте Етнологије и антропологије и Историје (код Н.Влаховић), одржаће се 28.02.2018. у 13.15. у амфитеатру.


1
 
Јан
 
2018

Усмени испит из Енглеског језика 2, за студенте ЕН, ИС, и КЛ, одржаће се 5.02.2018, у 12 ч, у к. 109


1
 
Јан
 
2018

Усмени испит из Енглеског језика 2, за студенте ЕН, ИС, и КЛ, одржаће се 16.01.2018, у 12 ч, у к. 109


1
 
Јан
 
2018

Испит из Енглеског језика 1, за студенте Етнологије и антропологије и Историје (код Н. Влаховић), одржаће се 5.02.2018, у 11 ч. у к.109


1
 
Јан
 
2018

Испит из Енглеског језика 1, за студенте Етнологије и антропологије и Историје (код Н. Влаховић), одржаће се 16.01.2018, у 11 ч. у к.109.


27
 
Дец
 
2017

У прилогу - термини испита у јануарском и фебруарском испитном року Центра за образовање наставника.27
 
Дец
 
2017

Резултати колоквијума из предмета Антропологија тела се налазе у прилогу вести.


26
 
Дец
 
2017

Поновљен колоквијум из предмета Увод у етнологију и антропологију ће се одржати 09.01.2018. у сали 508 у 12 часова.


26
 
Дец
 
2017

Резултати поновљеног колоквијума из предмета Национална етнологија/антропологија - Невербална комуникација се налазе у прилогу вести.


25
 
Дец
 
2017

Резултати се налазе у прилогу вести.


25
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти да ће предавање из предмета Народна религија Срба почети у 9 часова.


21
 
Дец
 
2017

Испит из предмета Национална етнологија/антропологија - Одевање ће се одржати у петак 22.12.2017. у 16:30 часова у кабинету 664.


20
 
Дец
 
2017

На линку https://goo.gl/BAvkGC можете наћи обавештења о одржавању студентске Пролећне школе археологије у Новом Саду са темом Археолошко наслеђе Подунавља: између Паноније и Балкана.


20
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти да ће се поновљен колоквијум из предмета Национална етнологија/антропологија - Невербална комуникација одржати у уторак 26.12.2017. у 8:30 часова у учионици 509.


20
 
Дец
 
2017

Да бисте обезбедили успешан улазак у нову годину едукативни сектор Центра за развој каријере Филозофског факултета је за вас припремио радионицу "Освести потенцијале и покрени каријеру".

Радионица ће се одржати у суботу 23. децембра у 12:00. у слушаоници 308. Ваше пријаве можете послати на: czrkmarketing@gmail.com са подацима: име, презиме и студијска група. Више о томе у прилогу вести.19
 
Дец
 
2017

Састанак Клуба студената етнологије и антропологије (КСЕА) одржаће се у четвртак, 21.12.2017. у учионици 509 у 16:45.


19
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти да ће се надокнада часа из предмета Национална етнологија и антропологија - Економија и култура одржати у петак од 11:30 часова у учионици 509.


19
 
Дец
 
2017

Резултати колоквијума се налазе у прилогу вести.


18
 
Дец
 
2017

Резултати предиспитне обавезе из Енглеског језика 2 (ИС,КН, ЕН) - Тест вокабулара 1, од 13.12.2017, у прилогу.


18
 
Дец
 
2017

Српска академија наука и уметности и Филозофски факултет Универзитета у Београду позивају вас на научни скуп

МИЛОШ Н. ЂУРИЋ: КЛАСИЧНО НАСЛЕЂЕ НА РАЗМЕЂИ ТРАДИЦИОНАЛНОГ И МОДЕРНОГ

21. децембар 2017. године у 10:00 часова (Свечана сала САНУ)

Прогам скупа налази се у прилогу.


18
 
Дец
 
2017

Обавештавамо вас да је отворен ERASMUS+ конкурс за размену наставника у пролећном семестру на University Of Glasgow. Додатне информације о конкурсима можете пронаћи на страни за Међународну сарадњу18
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти мастер студија етнологије и антропологије који слушају предмет Антропологија Европске уније I да ће предавања бити одржана у петак 22.12.2017. у термину од 14 часова, уместо у уторак 19.12.2017.

Марија Брујић


18
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти друге године да ће у четвртак (21.12.2017.) после редовног часа из Антропологије материјалне културе бити одржана надокнада наставе у термину од 16.30 часова.

Марија Брујић


18
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти друге године да ће предрок из предмета Антропологија материјалне културе бити одржан у петак 29.12.2017. у термину од 11.30-13.30 часова у учионици 509, уместо у четвртак 28.12.2017.

Марија Брујић


15
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти да ће се вежбе из предмета Антропологија друштва одржати у уторак 19.12. од 8 часова у учионици 508.


13
 
Дец
 
2017

Овог децембра студенти друге године андрагогије, полазници изборног курса „Образовање одраслих за животну средину“, анкетирају своје колеге о перцепцији одрживог развоја и животне средине – а посебно нашег факултетског окружења. Резултати ће послужити планирању акција и образовних програма за заинтересоване. Уколико сте студент друге или треће године на било којој студијској групи Филозофског факултета, молимо да одвојите 10 минута и попуните упитник који ћете наћи на адреси: https://goo.gl/forms/TTWSAbX8QL7SXHdy1


11
 
Дец
 
2017

 • пријава испита: од 18.12.2017. до 10.01.2018.
 • уплата најкасније до: 05.01.2018.
 • провера услова и приговори: 11.01.2018.
 • испити: од 15. до 24.01.2018.

Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.8
 
Дец
 
2017

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре које ће бити одржано у четвртак 14. децембра у 13 часова у сали 508. Fran Markowitz, редовна професорка антропологије на Одељењу за социологију и антропологију Ben Gurion Универзитета у Бер Шеви (Израел), одржаће предавање под насловом "Betwixt and Between in Beer-Sheva: Consumption and Chronotopes in the Negev".

уводна реч: проф. др Александар Бошковић


8
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти да ће се надокнада часа из предмета Материјална култура Србије одржати у два наредна понедељка, 11.12. и 18.12. у термину од 15 часова у учионици 508.


7
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти прве године који нису извршили предиспитну обавезу на предмету Материјална култура Србија (групна вежба која се тиче анализе предмета) да је други рок за њено извршење субота, 9. децембар 2017, од 10 часова (учионица 508).

др Данијела Велимировић


7
 
Дец
 
2017

Гостујући предавач, др Франц Фишер из Центра за дигиталну хуманистику Универзитета у Келну, приказаће различите технике помоћу којих је могуће остварити бољи увид у оштећену и тешко читљиву грађу, пре свега у средњовековне рукописе, повеље и печате, али и доћи до поузданијих сазнања о њиховом пореклу и старости. Међу фото-техникама посебно се издваја тзв. "Reflectance Transformation Imaging" (RTI), веома успешно примењена у обради печата, а развијена управо у установи из које долази др Фишер.
Предавање ће бити одржано на енглеском језику. Предвиђен је и разговор са предавачем, уз модерацију доц. др Жарка Вујошевића.


6
 
Дец
 
2017

Колектив "Византроп" вас позива на пројекцију филмова "Свакодневни живот ромске деце из блока 71", "Rapresent", "Ја кад сам био клинац, била сам клинка" документаристкиње Иване Тодоровић у петак 8. децембра са почетком од 19 часова у Дорћолском народном позоришту (Солунска 24). Ово је друга пројекција у низу, у оквиру серије пројекција Антрополошки филм у којој ће бити презентовани домаћи и страни аутори етнографског и антрополошког филма.

Више информација на: https://www.facebook.com/events/537226406610220/


5
 
Дец
 
2017

Треће предавање „Морална релевантност не-људских животиња и дужности које следе“ у оквиру циклуса "Морална и законска права животиња" биће одржано 12. децембра у 18.30 у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС).

Предавање ће одржати студенткиња докторских студија филозофије Власта Сикимић


4
 
Дец
 
2017

Задужбина Љубице М. Здравковић расписује конкурс за доделу једне стипендијe студенту Универзитета у Београду, за школску 2017/2018. годину. Више о томе у прилогу вести.4
 
Дец
 
2017

Расписује се Конкурс за доделу 8 (осам) "Награда Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића" за стручне радове студената Универзитета у Београду из области правних и економских наука, за школску 2017/2018. годину. Више о овоме можете наћи у прилогу вести.4
 
Дец
 
2017

Обавештавају се студенти да ће се колоквијум из предмета Aнтропологија рода и сродства одржати у суботу 9.12. у 14 часова у сали 508.


4
 
Дец
 
2017

Фондација „Фондација Косте Мигрића“ расписала је конкурс за доделу стипендија за школску 2017/2018. годину. Више о условима, критеријумима, потребној документацији и роковима за пријаву можете наћи у прилогу.1
 
Дец
 
2017

Фондација „Нови добротвори Универзитета у Београду“ расписала је конкурс за доделу стипендија за школску 2017/2018. годину. Више о условима, критеријумима, потребној документацији и роковима за пријаву можете наћи у прилогу.1
 
Дец
 
2017

Одлука о пријави испита у децембарском апсолвентском року у школској 2017/2018. години налази се у прилогу.30
 
Нов
 
2017

Центар за теорију историје Филозофског факултета Универзитета у Београду позива на треће предавање из циклуса МОЗАИЦИ НАЦИЈА. НАЦИОНАЛИЗМИ, СЕЋАЊА И КУЛТУРНИ ИДЕНТИТЕТИ:

НАЦИЈЕ КАО ТКАЧИ ТАПИСЕРИЈЕ СЕЋАЊА

предавач Марија Васиљевић (Филозофски факултет Београд)


29
 
Нов
 
2017

Проф. др Марцела Андокова одржаће гостујуће предавање Christiana Libertas and its Specific Features in Augustine’s Thinking у петак, 8. децембра у 13 сати у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС).

Више информација у прилогу.


29
 
Нов
 
2017

Колектив Византроп вас позива 1. децембра, у петак са почетком од 19 часова на пројекцију антрополошких филмова у Дорћолском народном позоришту - ДЋП (Солунска 24). Ово је прва пројекција у низу у оквиру серије пројекција Антрополошки филм у којој ће бити презентовани домаћи и страни аутори етнографског и антрополошког филма.

У петак ће бити приказана четири кратка етнографска филма: Више од уметности, Симфонија Скопје, Drag me to heaven и Желим Трговиште.

Више информација на: https://www.facebook.com/events/1493118960766142/
28
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти прве године да ће теме својих семинарских радова на предмету Материјална култура Србије моћи да пријаве у понедељак, 4. и уторак, 5. децембра од 15:30 часова (кабинет 664). Пријава тема обавиће се азбучним редом према почетном слову презимена:
- понедељак (А – М)
- уторак (Н – Ш)

Приликом пријаве теме студенти и студенткиње треба да изложе културну биографију артефакта. Од њих се очекује да предложе адекватну литературу за анализу предмета.

др Данијела Велимировић


27
 
Нов
 
2017

Позивамо заинтересоване студенте свих наставних група Филозофског факултета да се пријаве за анкетаре у процесу обавезног студентског вредновања педагошког рада наставника на Филозофском факултету. Вредновање ће бити спроведено од 11. до 22. децембра 2017.

Рок за пријаву је петак 01.12.2017. године.

Молимо Вас да своју пријаву, која ће садржати име и презиме, број индекса, годину студија и списак Ваших слободних термина у наведеном периоду за вредновање, доставите координаторки стручне групе доц др. Жељки Манић на адресу: zmanic@f.bg.ac.rs

Стручна група Комисије за обезбеђивање квалитета и самовредновање ће извршити избор студената-анкетара и о томе обавестити заинтересоване кандидате 05.12.2017. године.

У Београду, 27.11.2017.

др Мирјана Адамовић
председница Комисије за обезбеђивање квалитета и самовредновање
27
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти да се отказује час из предмета Национална етнологија/антропологија - Тело и идентитет у уторак 28.11.2017. Термин надокнаде часа биће накнадно објављен.


27
 
Нов
 
2017

Групна вежба из предмета Материјална култура Србије одржаће се у петак, 1. децембра 2017. године у редовном термину одржавања наставе. Присуство вежби је обавезно.

др Данијела Велимировић


24
 
Нов
 
2017

Обавештавамо вас да ће се представљање стипендија Владе Републике Француске за Мастер 2 ниво и докторске студије у коменторству одржати у петак, 1. децембра у 12 часова у Свечаној сали "Драгослав Срејовић" на првом спрату Филозофског факултета.

Конкурс за стипендије за школску 2018/2019. годину је отворен од 16. марта 2018. године.24
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти да ће се колоквијум из предмета Национална етнологија/антропологија - Тело и идентитет одржати 16. децембра у 12 часова.


23
 
Нов
 
2017

Друго предавање "Злоупотреба животиња у индустрији забаве" у оквиру циклуса "Морална и законска права животиња" биће одржано 28. новембра у 18.30 у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС).

На предавању ће говорити: Миља Кривокућа, психолошкиња и чланица удружења Нада за животиње - Риска, Наташа Вукмировић из организације Линк плус и Милица Ранковић из организације Феникс.


23
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти друге године да ће вежбе из предмета Антропологија материјалне културе бити одржане у четвртак 23.11.2017. у термину од 13-15 чaсова.

Марија Брујић


23
 
Нов
 
2017

Поштованистуденти,

Студентски парламент је донио одлуку о расписивању ванредних допунских избора за следеће студијске групе:

Психологија: 3 члана
Класичне науке: 1 члан
Етнологија и антропологија: 2 члана
Социологија: 1 члан
Историја умјетности: 1 члан

који ће се одржати у уторак 28.11.2017 од 10:00 до 17:00. Пријаве ће се примати у петак 24.11.2017. и у понедељак 27.11.2017. За пријаву је потребно донијети студентски индекс и CV. Пријаве ће се примати у СО5. Чланови изборне комисије су:

1. Сибин Братина; предсједник изборне комисије
2. Андреа Каљевић
3. Ксениа Стојковић20
 
Нов
 
2017

Поштоване колегинице и колеге, драги пријатељи,
позивамо Вас на промоцију зборника радова у част прoфесора Александра Јовановића
ANTE PORTAM AUREAM STUDIA IN HONOREM PROFESSORIS ALEKSANDAR JOVANOVIĆ.


Промоција ће се одржати у четвртак 23. новембра 2017. године у 11 часова на првом спрату Филозофског факултета у Београду у свечаној сали „Драгослав Срејовић“.


У представљању Зборника учествоваће:
проф. др Сташа Бабић
др Милоје Васић, научни саветник
доцент др Милош Јевтић
проф. др Мирослав Вујовић.
20
 
Нов
 
2017

20
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти да час из предмета Народна религија Срба неће бити одржан у уторак 21.11.2017. Заказане презентације се померају за следећу недељу.


15
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти да ће се одржати предавање из предмета Национална етнологија/антропологија - Невербална комуникација у уторак 21.11.2017, у 8:30 часова, а одмах потом и вежбе, у учионици 509.


15
 
Нов
 
2017

Резултати се налазе у прилогу вести.


15
 
Нов
 
2017

Одлука о пријави испита у новембарском испитном року у школској 2017/2018. години налази се у прилогу14
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти прве године да је обилазак Конака кнегиње Љубице уз стручно вођење предвиђен за петак, 17. новембар у 10:30 часова. Улаз је бесплатан. Окупљање студената је испред конака у 10:20 часова.

др Данијела Велимировић


14
 
Нов
 
2017

Резултати колоквијума из предмета Национална етнологија/антропологија - Невербална комуникација налазе се у прилогу вести.


14
 
Нов
 
2017

Студентски парламент Филозофског факултета позива студенте са свих студијских група, који су заинтересовани за место делегата, да дођу у среду у 17 часова и 15 минута у свечану салу 108. За додатне информације студенти се могу јавити на фејcбук профил парламента или обратити представницима своје студијске групе (члановима студентског парламента).14
 
Нов
 
2017

Састанак Клуба студената етнологије и антропологије (КСЕА) одржаће се у четвртак, 16.11.2017. у учионици 509 у 16:45.


14
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти да се отказује час из предмета Национална етнологија/антропологија - Религија.


13
 
Нов
 
2017

Поштоване колегинице и колеге, задовољство нам је да вам представимо нову публикацију Института за социолошка истраживања: Ивана Спасић, Вера Бацковић (2017), "Градови у потрази за идентитетом", Београд: ИСИ ФФ и Службени гласник. Публикација је доступна у библиотеци Одељења за социологију, као и за бесплатно преузимање на следећој страници: http://www.f.bg.ac.rs/instituti/ISI/publikacije


13
 
Нов
 
2017

Обавештавају се студенти друге године да 30.11. и 7.12.2017. НЕЋЕ ИМАТИ НАСТАВУ из предмета Антропологија материјалне културе. Надокнада пропуштене наставе ће се одржати 16.11. и 21.12. после редовног термина за наставу (од 16.30).

Марија Брујић


9
 
Нов
 
2017

Конкурс за волонтерску праксу у Прихватном центру "Пирот" - више о томе у прилогу вести.

Опширније о актуелним праксама - линк:https://www.facebook.com/filozofskiczrk/↑↑↑